Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

Kezdő / Társasjáték kritika / Terraforming Mars / A Mars Terraformálása társasjáték kritika és vélemény

Terraforming Mars / A Mars Terraformálása társasjáték kritika és vélemény

terraforming mars doboz

A Mars az idei év egyik slágertémája és talán nem véletlen, hogy idén egy Mars-os társasjáték robbant be a játékpiacra. Ez a Terraforming Mars.

Megjegyzés:Ez a leírás az angol nyelvű játék alapján készül, a magyar nyelvű változat már megvásárolható nálunk is. Kattints ide.

Elöljáróban annyit, hogy talán kissé elfogult leszek a játékkal kapcsolatban. A Mars lakhatóvá tétele, és egyáltalán a csillagászati témák igen közel állnak hozzám. Az idei év pedig amúgy is hemzsegett a Mars meghódítását tervező projektektől, elég csak itt Elon Musk bejelentéseire utalnunk.

Szóval aligha túlzás azt mondani, hogy a Terraforming Mars (TM) időzítése tökéletes volt. És nem csak az időzítés volt tökéletes, hanem mag a játék is nagyon ígéretes. A Terraforming Mars a BGG-n, a világ legnagyobb társasjátékos oldalán igen jó értékelést kapott, és a stratégiai társasjátékok között a nagyon előkelő 19-en helyen található, úgy hogy a játék még csak pár hónapos múltra tekint vissza.

A történet

“2315-öt írunk. A Föld túlnépesedett és szűkösek az erőforrások. A világkormányzat szóvivője, Leki Uven bejelenti, hogy megkezdik a Mars átalakítását, hogy a bolygó lakhatóvá váljon, amelyben számítanak a vállalatok aktív közreműködésére is.”

A Marson mostanáig csak kis emberi kolóniák találhatóak, de a Világkormányzat busás hasznot ígér a terraformálásban résztvevő cégeknek. Megindul tehát a vetélkedés a vállalatok között a profitért és a dicsőségért.

Nagyjából így foglalható össze a játék háttértörténete és akkor most következzék a játékmenet ismertetése!

A játékmenet

A játékban egy nagyvállalatot irányítunk, a játékot az nyeri, aki a legtöbb terraformálási (TP) és győzelmi  pontot szerezi (GYP). Ilyen pontokat alapvetően akkor szerzünk, ha sikerül a bolygót lakhatóbbá tennünk, de más, az emberiséget szolgáló projektekért is kaphatunk győzelmi pontokat.

A játék akkor ér véget, amikor sikerül a bolygót lakhatóvá tenni, amihez három feltételnek kell teljesülnie:

 • az átlagos hőmérséklet eléri a +8 C fokot,
 • a légkör oxigéntartalma a 14%-ot
 • és a bolygó felszínének legalább 9%-át óceánok borítják, ami lehetővé teszi a Föld-szerű éghajlatot.

A játékban ezeket nevezik globális paramétereknek, amelyek növeléséért természetesen győzelmi pontok és egyéb előnyök járnak.

Nagyon röviden így lehetne összefoglalni a játékot, és akkor lássuk a részleteket.

A Játéktábla és a játék elemei

A játéktábla nagy részét a Mars bolygó hatszögekre bontott térképe foglalja el. Ezen kívül a már megszokott módon a játéktábla körül a győzelmi pontokat jegyezhetjük fel.

terraforming marsA táblán helyet kaptak még a globális paramétereket jelző ábrák, a mindenki által használható akciók (lásd később), és a mérföldkövek és díjak, amelyet az egyes vállalatok elérhetnek, és amelyekért győzelmi pontok járnak.

A hatszögek

Ahogy említettem a Mar térképe hatszögekre vannak bontva. Nem véletlenül, ezekre ugyanis a játék során lapkákat helyezhetünk. Összesen négy lapka típus van:

 • óceán (ezek csak a természetes mélyedésekbe helyezhetőek), ha sikerül lehelyezni terraformálási bónuszt kapunk
 • növényzet lapka: ezzel a bolygó oxigénszintjét tudjuk növelni (győzelmi és terraformálás pont is jár érte)
 • város lapka: győzelmi pontot ér
 • egyéb speciális lapkák

A főtáblán túl minden egyes játékosnak külön táblája van, amin a termelést és a pénzbevételeket gyűjtheti és tarthatja számon. A játékban az alábbi javakat lehet gyűjteni:

 • pénz (itt megakredit elnevezéssel)
 • acél (építési kártyáknál használjuk)
 • titánium (az űrkártyáknál használjuk őket)
 • növények ( növényzet lapkát készíthetünk belőle)
 • energia ( sok mindenre használható)
 • hő ( az energia hővé alakítható, és lehet vele emelni a Mars hőmérsékletét.

játéktáblaKártyák

A játékban két típusú kártya van, az egyik a cég kártyák, a másik a projekt kártyák. A cégkártya értelemszerűen az általunk a játék elején választott vállalat fő tulajdonságait foglalja össze. A projektkártyák a játék lelke ezekkel építkezhetünk és tehetünk szert különböző előnyökre. A projektkártyáknak három típusa van, az aktív (kék), az automatikus (zöld) és az eseménykártyák(piros). Ezekről részletesebben később.

akciókártyákA játékmenet

Minden forduló négy szakaszra oszlik.

 1. Itt egyszerűen csak átkerül az első játékost jelző jelölő óramutató járás szerint
 2. Kutatási szakasz. Minden játékos felhúz négy lapot (projektkártya) és eldöntheti hogy melyiket tartja meg. Egy kártya kézbe vétele három Megacreditbe kerül
 3. Akció fázis: ezek közül a játékos egyet, vagy kettőt hajthat végre vagy passzolhat. A kör visszatérhet a játékoshoz, amíg mindenki nem passzolt.
 4. Produkciós szakasz: a játékosok megkapják a kör végén nekik járó nyersanyagokat és pénzt.

Az akció szakasz során összesen hét lépés lehetséges

 1. Egy kártya kézből történő kijátszása. Ez azt jelenti, hogy a játékos megépíti, vagy kifejleszti a kezében lévő projektet (pl. aszteroidbányászat), ennek persze pénzügyi és nyersanyag szükségletei vannak, és a globális paraméterektől is függnek.
 2. Egy a fő játéktáblán lévő alapakciót hajt végre, pl. lerak egy óceánlapkát
 3. Elér egy mérföldkövet a Mars történetében
 4. Díjat alapít
 5. Egy kék kártyán lévő akciót hajt végre
 6. Megépít egy növényzetlapkát
 7. Emeli a bolygó hőmérsékletét, ha összegyűlt a megfelelő hőmennyiség.

Az akciókról még érdemes pár szót ejteni, hiszen ezek teszik ki a játék magját. A játékosok célja a Terrafroming Marsban a globális paraméterek teljesítése. Ezt szolgálják a tenger lapkák, a hőmérséklet vagy a növényzet telepítése. De a győztes az lesz, aki a legtöbb győzelmi pontot eléri. Ehhez pedig az kell, hogy a megfelelő lapkákat vásárolja meg, hiszen így tudja bevételei és nyersanyagmennyiségét növelni, amiből aztán olyan akciókat hajthat végre, amiért győzelmi pontok járnak. Például kifejleszti az aszteroida bányászatot, hogy növelje a titánium kitermelést, esetleg kifejleszti a városok feletti kupolákat, amivel pénzhez jut és így tovább.

Érdekes a játékban, hogy három globális paraméter van. Ha egyik eléri a kitűzött célt, akkor annak további fokozásával már nem szerzünk győzelmi pontokat, ez pedig befolyásolja a stratégiát is, hiszen nem elegendő egyetlen területre összpontosítani.

Különlegesség az is, hogy bizonyos projektek csak akkor bizonyos globális paraméterek fennállása esetén érvényesek. Ha már elég magas az oxigénszint, nincs szükség város feletti kupolákra.

MArs

MArs

A játékban vannak mérföldkövek is. Aki ezt elsőként eléri plusz győzelmi pontokra tehet szert.

Egyedi újítás a díjak alapítása is. Bárki alapíthat díjat, például a legjobb növénytermesztő díját, remélve azt, hogy ezt ő nyeri el, és vele együtt a győzelmi pontokat is, de ha valaki jól taktikázik megelőzheti a díjalapítót a játék végén és maga zsebelheti be az érte járó győzelmi pontokat.

A játék értékelése

Ahogy talán a fenti leírásból is látszik a Terraforming Mars társasjáték nem tartozik az egyszerű játékok közé. A BGG-n 3.32 komplexitási értékkel bír, ami elég magasnak mondható a játékok között. Az értékelése pedig kimagaslóan jó a maga 8.5 pontszámával.

Aki szereti az ehhez hasonló összetett játékokat és az űr tematikát, annak biztos tetszeni fog a játék. Érdemes kiemelni, hogy az alkotók törekedtek arra, hogy a játék minél hitelesebb legyen. A globális paraméterek nem légből kapottak, a játékszabályban rövid leírás is olvasható a tudományos háttérről. A kártyákon pedig egy soros összefoglaló olvasható az adott kutatásról. A fő játéktábla Mars képe pedig a NASA adatbázisából származik. Ez az én szememben mindenképpen emeli a játék értékét.

A játék nem rövid. Az első játszma akár 3,5 órát is tarthat, de a gyakorlott játékosok sem fognak két óránál hamarabb végezni. Éppen ezért a Terraforming Mars nem való mindenkinek. A játék szabálya összetett, sok tényezőre kell egyszerre odafigyelni, amit nem mindenki szereti, de a gémerek élvezni fogják.

Az egyik több helyen olvasott kritika az a játék designjára vonatkozik. Röviden: lehetett volna szebb. Ez talán jogos észrevétel, de a képeket látva azt gondolom, ezt kevesen tarthatják fajsúlyos problémának.

A Terraforming Mars ismereteim szerint jelenleg nem kapható, ugyanis az első napokban elkapkodták a legyártott példányokat. A hírek szerint januártól lesz újra kapható.

És akkor a végére pár hasznos link.

A Terraforming Mars angol játékszabálya

BGG oldal a játékról

A kiadó weboldala

Részletes angol nyelvű kritika a játékról.

És egy angol nyelvű videó a játékról