Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

Kezdő / Társasjáték kritika / Pandemic Legacy társasjáték kritika és vélemény

Pandemic Legacy társasjáték kritika és vélemény

A Pandemic Legacy nem csak a világ jelenleg legjobbra értékelt társasjátéka, de alapvetően felrúgja a társasjáték készítés szabályait is. Ráadásul erre a kettőre egyszerre képes.

Matt Leacock a Pandemic sorozat megalkotója már elérte a világsikert az alapjátékával, most azonban 19-re lapot húzott, és úgy tűnik bevált neki. A Legacy valami teljesen újat hoz a társasjátékok piacára, amelyről a Guardian is beszámolt. De ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük az elején.

(A játék, most kedvezményesen megvásárolható nálunk: itt.)

A Pandemicről röviden

A Pandemicről nem akarok hosszan írni, csak egy rövid ízelítő annak, aki esetleg nem ismerné. A játék lényege, hogy egy járványügyi csapat tagjaként a feladatunk, hogy megakadályozzuk, hogy egy világméretű járvány bontakozzon ki a Földön. A játék teljesen kooperációs alapokon nyugszik, azaz minden játékosnak közös a célja és feladata és ezt csak együttműködve érhetik el. Az egyes játékosok más-más szereplő (orvos, elemző, stb.) bőrébe bújhatnak és más-más képességekkel rendelkezve küzdenek a vírusok ellen.

A Pandemic az egyik legnépszerűbb társasjáték, amelynek mára már igen sok kiegészítője is napvilágot látott – magyarul is.

A legtöbb sikeres társasjáték általában ezt az utat járja. Óriási siker, majd a játékosok újabb és újabb bővítményekkel való ellátása.

A Pandemic azonban új útra lépett és Matt Leacocok a játék megalkotója létrehozta a Pandemic Legacy-t.

pandemic-jatektablaA Legacy társasjátékok

De mi is az a Legacy? Aki nem ismerné a Legacy lényege a társasjátékok esetében, hogy a játék kampányszerűen épül fel, vagy talán még érthetőbb ha azt mondjuk, hogy olyan mint egy filmsorozat.

Az egymást követő játékok egymásra épülnek, és az előző játékban elért eredményeknek hatásuk van a következő játékra. Ráadásul ezek a hatások drasztikusak és vissza nem fordíthatóak. A játékszabály újabb elemekkel bővül, új kártyák jönnek a játékba, akár magát a játéktáblát is fel kell matricázni, vagy egyes játékelemeket el kell tépni. Forradalmi változás ez, ahhoz képest, hogy a társasjátékok legfőbb erénye és érdeme az újrajátszhatóság.

A legacy társasoknál nem ez a helyzet. Ezt a játékot csak egyszer játszhatjuk le.

Maga legacy műfaj nem Matt Leacock találmánya, azt Rob Daviau találta ki, és elsőként a nagy játékklaszikust a Rizikó-t alakította át legacy verzióra. Bár a változtatást sikeres volt, azt azért nem mondhatnánk, hogy radikális forradalmat hozott a társasjáték piacon.

A Pandemic Legacy viszont meghozhatja ezt az áttörést.

legacyA Pandemic Legacy népszerűsége

Hogy miért? Nos, a Pandemic: Legacy alig három hónappal a megjelenése után az első helyezett lett a Board Game Geeken, azaz a világ legnagyobb társasjátékos közösség oldalán, ahol nagyjából húszezer társasjáték vetélkedik egymással. Ilyenre korábban nem volt példa, és a társas olyan nagy elődöket szorított hátra, mint a Puerto Rico, vagy a Korokon át.

A népszerűség mellett azonban megjelentek a kérdőjelek is? Ha egy legacy játék ilyen népszerűségre (és eladási számokra) tesz szert, az vajon nem e indítja be a legacy játékok áradatát? És ha igen az vajon mennyire tesz jót a társasjátékoknak?

A társasok óriási előnye az újrajátszhatóság. Ez a legacy játékoknál nincs, cserébe kapunk mást, de vajon ez hosszú távon megéri-e?

A gamerek gyakran értékesítik megunt játékaikat, ez a legacy játékoknál lehetetlen. És ha egyre több legacy játék jelenik meg, az azt is jelenti majd, hogy egyre több lesz a gyengébb minőségű játék, amit sokszor látatlanban vásárolunk majd meg, és persze csalódunk majd bennük.

A legacy társasjátékok megjelenése tehát sok kérdést felvet, de ezek nem érintik a Pandemic-et. Ez a játék egy folyamat elindítója, de mag a játék kétség kívül kiváló.

A játékmenet

A Pandemic Legacy-ról nehéz bármi konkrétat mondani anélkül, hogy a játékot ne spoirereznénk el. Aki nem ismerné az alapjátékot, annak jó hír lehet, hogy a Legacy-val az alapjáték is játszható, így bele lehet jönni a játékba, mielőtt az éles legacy üzemódba lépnénk át. Ez egyébként ajánlott is. A legacy annak ajánlott, aki már ismeri az alapjátékot és van gyakorlata benne.

A másik jótanács, hogy érdemes összeszokott csapattal játszani, tehát a játékot lehetőség szerint egy társaság vigye végig.

Maga a játék 12-24 játékot tartalmaz attól függően mennyire vagyunk ügyesek. A játék ugyanis lehetővé teszi, hogy egy játékot, ha nem sikerült megnyerni, akkor újrajátszunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a játszmák fele nyerhető meg, így nagyjából 18 játékra számíthatunk. Maga a játék egy évet ölel fel, és az egyes partik egy-egy hónap eseményeit foglalják össze.

A játéktábla és a játék elemei nagyjából megegyeznek az alapjátékban már megszokottal, de azért van néhány markáns különbség.

A küldetéskártyák tartalmazzák azokat a küldetéseket, amelyeket, vagy amelyet teljesítenünk kell az adott játékban, ez lehet kötelező, vagy opcionális is. Vannak küldetések, amelyeket továbbvihetünk a következő hónapra, de van amit azonnal teljesíteni kell.

A játéktábla nagyobb lett, mivel néhány extra funkciónak is helyet kellett biztosítani. A világ ezúttal régiókra van felosztva, aminek az egyes küldetéseknél van szerepe.

Megjelent a pánikszint is. Ha egy városban kitör a járvány akkor a helyzet eszkalálódik, és bizonyos szintek felett például nem építhetünk kutatóállomást és a város megközelíthetősége is romlik.

A karakterek terén is komoly változás történt. Most már nevet adhatunk nekik, szert tehetnek extra képességekre, de meg is sérülhetnek, sőt ha rosszul végezzük a dolgunkat meg is halhatnak karaktereink. Minden egyes parti végén lehetőség van plusz képességek fejlesztésére is.

A Pandemic Legacy igazi eredetiség azonban az Örökség pakliban van. Ez teremti meg a játék egyedi hangulatát. Ebben olvashatjuk a kerettörténetet, és ez biztosítja az eseményeket is, azaz, hogy mikor melyik kártyacsomagot kell felbontanunk, vagy mit kell matricáznunk, esetleg mely kártyát kell megsemmisítenünk. Ettől válik a játék többé, mint egy hagyományos társasjáték ez teremti meg az atmoszférát, hogy úgy érezzük: valóban rajtunk múlik a világ megmentése. Egy jó tanács: még véletlenül se keverjük össze az Örökség paklikat. Az úgy került a dobozba, ahogy a játék megköveteli!

Az örökség kártyákhoz szervesen csatlakoznak a vörös dossziék. Ezek tartalmazzák a játék során előkerülő matricákat és kártyákat.

Ítélet

A Pandemic Legacy teljesen új ízt ad a társasjátékok eddigi élményvilágához. Pár magát a legacy verziót eleinte sokan kétkedve fogadták, hiszen a játék közben maga a társasjáték is kvázi megsemmisül, az óriási népszerűség jól mutatja, hogy a legacy verzió nem csak működőképes, hanem sikeres is.

A játék idehaza már 15 ezer forint alatt elérhető, ha ezt elosztjuk a játékosok számával és a lejátszható partikkal, kiderül, hogy ez a játék valójában nem drága. Érdemes egy-egy csapatnak összefogni és úgy megvásárolni, elosztva a költségeket. A játékélmény bőven kárpótolni fog a kiadásokért.

És akinek tetszett: a hírek szerint már készülőben van a második rész is…

A játék kék és piros dobozban kapható, de maga a játék a dobozt leszámítva tökéletesen ugyan olyan. Most a játék akciósan 14.400 Ft-ért vásárolható meg a tarsasbolt.hu-n.

3 hozzászólás

  • Ha valaki nem ismeri az alap pandemicet sem, akkor célszerű lehet valakik által lejátszott legacy-t megvásárolni, hogy alapjátékként játszon rajta?

Válasz írása

Az email címet nem tesszük közzé.