Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

Kezdő / Társasjáték vélemény / Jaipur társasjáték kritika és vélemény

Jaipur társasjáték kritika és vélemény

Jaipur társasjáték

Ha egy gyors, de élvezetes kétszemélyes társasjátékot keresel, akkor ne keresgélj tovább a Jaipur-ban mindezt megtalálod.

Alapvetően az összetett euro-típusú társasjátékokat szeretem, ezért ha egy társasjátékot azzal dicsérnek, hogy pörgős és kétszemélyes, akkor már tudom: ez a játék nem nekem való. A Jaipur társasjáték e tekintetben mégis egy remek kivétel, nem véletlen, hogy a gamerek rangsorában is előkelő helyezést ért el. Mert bár egyszerű játékról van szó, mégis sokféle lehetőség rejlik benne és komoly taktikázásra is lehetőség van benne. De lássuk miről is van szó!

A játékmenet

Jaipur egy gazdag kereskedőváros a messzi Indiában, és ennek megfelelően a két játékos egy-egy kereskedő bőrébe bújik. A játék célja, hogy ügyes üzleteléssel elnyerjük a Maharadzsa bizalmát és a Maharadzsa személyes kereskedői lehessünk.

A játékban hatféle áruval kereskedhetünk, amit kártyák jelölnek. Ezek értékük szerint a gyémánt, az arany, ezüst, selyem, fűszer, bőr. Ezt egészíti még ki 11 teve kártya. Erről majd később.  Az értékesebb kártyákból kevesebb van a pakliban. Míg gyémántból csak hat, addig a bőrből már tíz.

A kártyák mellett vannak árujelölő korongok is, amelyek a fent leírt árukat jelképezik.

A Jaipurban kezdéskor középre lerakunk öt kártyát (ez a piac) és a játékosok is kapnak öt-öt kártyát. A játékosok háromféle akcióból választhatnak. Vagy vesznek az öt kártya közül egyet, vagy eladnak, vagy cserélnek.

A vétel a legegyszerűbb. Vagy egy árkártyát vesznek el a játékosok a piacról, vagy az összes tevekártyát, ami kint található.

A csere során a játékosok a játékosok teve, vagy árukártyáikat cserélhetik be a szabadon elérhető öt kártyával. Itt nincs szerepe az értékeknek, tehát egy bőrkártya egy gyémántra is cserélhető.

A játékosok kezében legfeljebb hét darab árukártya lehet, és ilyenkor jutnak szerephez a tevekártyák, ugyanis a tevekártyák – amelyek szintén csereként használhatóak – száma tetszőleges.

Jaipur elemekVégül a harmadik akció az eladás. A játékosok a kezükben lévő kártyákat eladhatják, és cserébe megkapják az árujelölőket.

A gyémánt, arany és ezüst csak akkor adható el, ha legalább két ilyen kártya a kezünkben van. A többiből elegendő egy darab is.

Az eladásnál fontos a gyorsaság is, hiszen az elsőként eladott áruk többet érnek, mint a később eladott áruk. Például az első fűszer öt rúpiát, azaz pénzt ér, míg az utolsó csak egyet.

Van még egy szempont amit figyelembe kell venni. Ha legalább három egyforma árut adunk el, akkor bónuszlapkát kapunk, ami annál többet ér minél több egyforma kártyát értékesítünk.

A forduló akkor ér véget, ha elfogyott az összes árukártya, vagy legalább három különböző árujelölő elfogyott.

Ilyenkor a játékosok összeszámolják az összegyűjtött árujelölők értékeit, a bónuszkártyákat és a legtöbb tevével rendelkező játékos is kap 5 rúpiát. Akinél a legtöbb pénz van, az a forduló nyertese.

Ezt követően jön az újabb forduló, a játék addig tart, amíg az egyik játékos legalább két fordulót meg nem nyer (tehát maximum három forduló van).

Röviden ennyi a játék, néhány kisebb fontosságú részletszabályt itt nem ismertettem, a könnyebb érthetőség kedvéért, de a játékszabály rövid, és jól érthető, bárki elolvashatja akár online is.

Vélemény

Egy kétszemélyes kereskedelmi játék nem tűnik túl jó ötletnek, de a Jaipur nagyon okosan van kitalálva és nem véletlen, hogy a gamerek is kedvelik. A teljesség igénye nélkül pár példát hozok arra milyen taktikai döntések várnak a játékosokra.

Az egy árukártya felvétele igen lassú módszer, de ezzel tudjuk kontrollálni a másik játékos lapszerzési lehetőségeit. Ha a tevéket vesszük fel, akkor hirtelen sok új kártya kerül a piacra, ami kincsesbánya lehet ellenfelünk számára. Ilyen lépést tehát akkor érdemes megtennünk, amikor ellenfelünk kezében hét lap van, így csak cserével tud értékes lapot szerezni. A tevék megszerzése is bölcs előrelátást igényel hiszen jól jöhetnek, amikor egyszerre sok lapot akarsz a piacról megszerezni.

Az eladás szintén sok taktikai elemet tartalmaz. Mit érdemes tenni, az elején megszerezni a nagy értékű árujelölőket akár egyenként? Vagy inkább gyűjtsünk össze sok egyforma lapot, hogy megszerezzük a bónuszjelölőket? Vagy a taktika változik, ahogy a játék halad előre?

JaipurAz is kérdés, hogy érdemes-e várni a drágább termékekre, vagy inkább a gyakrabban előkeülő olcsóbb árukkal pénzt gyűjteni.

Érdemes az ellenfél lépéseire is odafigyelni. Mit gyűjt, milyen taktikát folytat, hány kártya van a kezében, stb.?

A játék jól kiegyensúlyozott így sokféle stratégiával lehet nyerni. Ráadásul mivel jelentős a szerencse szerepe nincs igazán nyerő stratégia. Lehet, hogy az olcsó árukra fokuszálnék a játék elején, de ha sorra bukkannak fel a drága gyémántok, és aranyak, akkor ez a stratégia bukást eredményezne. Ahhoz tehát, hogy sikeresek legyünk folyamatosan át kell értékelnünk a választott taktikát. Ettől olyan jó és érdekes játék a Jaipur.

Jó és rossz a Jaipurban

A játék egyszerű abban az értelemben, hogy akár öt perc alatt megtanítható, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű lenne. A jó Jaipur játékosnak komoly taktikázást kell folytatnia, ha nyerni akar. ez mindenképpen a játék értéke.

Ráadásul a társas gyorsan pörög, nem kell sokat várni a másikra, nem lehet túlelemezni a dolgokat, ami szintén pozitívum.

Külön érdekesség, hogy minél többet játszunk a Jaipurral, annál mélyebbé válik a játék. Új taktikai elemeket ismerünk fel, sokkal nagyobb szerepe lesz a másik játékosnak is, és ettől még élvezetesebbé válik a játék.

Van-e negatívuma a játéknak? Igazából nincs. A játék grafikája és elemei is szépen kidolgozottak, bár maga a játékmenet sokkal felette áll annak. Ami esetleg negatívumként említhető, az a Jaipur társasjáték ára. Maga a játék 5000-6000 Ft felett kapható csak, ami tekintve a játék tartozékait kissé drágának tűnhet, de azt gondolom a játékélmény kárpótol ezért. A Jaipur ugyanis az a játék, ami nem porosodik sokáig a polcokon, hanem gyakran előkerül, akár pároknál, akár családban.

Próbáld ki ingyen a Jaipur társasjátékot!

Ha szeretnéd kipróbálni, a boardgamearena.com oldalon ingyen megteheted, hiszen a játék online is játszható élő ellenfelekkel. Mivel népszerű játékról van szó, egy-két perc alatt találhatsz magadnak ellenfelet, és ha online bevált, akkor érdemes megvásárolni családi és más társasági alkalmakra. Ezt nálunk is megteheted, itt megvásárolható a Jaipur társasjáték.

Válasz írása

Az email címet nem tesszük közzé.