Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

Kezdő / Társasjáték kritika / Splendor társasjáték kritika és vélemény

Splendor társasjáték kritika és vélemény

Splendor társas

Splendor társasjáték

8100 Ft
Splendor társasjáték
8.5

Grafika

9/10

  Újrajátszhatóság

  9/10

   Kihívás

   9/10

    Ötletesség

    8/10

     Előnyök

     • Könnyen tanulható
     • Gyors játékmenet
     • Családi játékra optimalizálva

     Hátrányok

     • Hangulat gyengesége

     A Splendor társasjátékban egy drágakő kereskedő bőrébe bújhatunk a reneszánsz Itáliában. Egy többszörös díjnyertes, családi társasjátékról van szó, ami a gyakorlott játékosoknak is jó választás lehet.

     Az alapokról röviden

     A Splendor társasjátékban a középkori Itáliát idézzük meg. A feladat egyszerű. Összesen 15 tekintélypontot kell összegyűjtenünk. Ehhez pedig drágakövekkel kell kereskednünk.

     A játékban hatféle drágakő található:

     • a vörös rubin
     • a zöld smaragd
     • a kék zafir
     • a fehér gyémánt
     • és a fekete onix
     • valamint jokerként az arany, ami bármit helyettesíthet.

     A játékosok drágakövekkel vásárolhatnak fejlesztéskártyákat. A játék bal alsó sarkában látható, hogy az adott fejlesztéskártya megszerzése hány és milyen típusú drágakőbe kerül.

     A jobb felső sarokban egy drágakő szerepel. Ezt biztosítja az adott fejlesztéskártya bónuszként, azaz, ha újabb  fejlesztéskártyát vásárolunk, akkor ezek a már megszerzett kártyák drágaköveket válthatnak ki, annyival kevesebbet kell kifizetni az új kártyákért.

     Végül a kártyákon szerepelhet egy szám is. ez mutatja, hány tekintélypontot biztosít az adott kártya.

     splendor-kartyaA fejlesztéskártyáknak három szintje van. Az első szint ritkán biztosít tekintélypontot, ezek csak drágakőbónuszokat adnak, a második és harmadik szint kártyái viszont egyre többe kerülnek, és ezzel együtt egyre több tekintélyt is biztosítanak.

     A játékban minden fejlesztéskártya másként jelenik meg, az első szinten bányák és folyók, azaz a drágakövek lelőhelyezi láthatóak, míg a második szinten inkább kereskedők, a harmadik szinten pedig nagyvárosok drágakőüzletei. Habár a grafikák egyediek, valójában a három szint között a játékot tekintve nincs érdemi különbség, csak a bekerülési költségben és az általuk biztosított tekintélypontban.

     A játék menete

     A Splendor játékmenet igen egyszerű. Minden játékos egy körben egy dolgot tehet az alábbi akciók közül:

     • felvesz három különböző drágakőzsetont
     • felvesz két egyforma drágakőzsetont
     • felvesz egy fejlesztéskártyát a kezébe (amit később bármikor kifizethet és lehelyezhet)
     • felvesz egy fejlesztéskártyát és azonnal ki is fizeti drágakővel.

     A felvett fejlesztéskártyát azonnal pótoljuk, tehát mindig 12 ilyen kártya lesz elérhető, de lesz amikor elfogynak az elérhető fejlesztéskártyák ekkor már csak a drágább kártyák lesznek elérhetőek.

     Van néhány szabály a játékban, például, hogy 10 zsetonnál nem lehet több egy játékosnál, vagy, hogy két egyforma drágakövet nem vehet fel, ha már csak kevés van a bankban belőlük.

     A játék dinamikáját az adja, hogy a játékosok a játék elején az olcsó fejlesztéskártyák megszerzésére törekszenek, hiszen azokkal olyan bónuszokat szereznek, amivel a későbbi vásárlásokkor drágaköveket válthatnak ki. Majd utána a tekintélypontot érő fejlesztéskártyák megszerzése lesz a prioritás.

     Még egy dologról nem esett szó, és ez a nemesek. Ha bizonyos számú fejlesztéskártyával rendelkezünk, akkor egy nemes csatlakozik hozzánk, aki automatikusan tekintélypontot biztosít. Az hogy melyik neme csatlakozik hozzánk függ attól, hogy milyen drágaköveket biztosító fejlesztéskártyákkal rendelkezünk.

     nemesekA játék 15 tekintélypontig tart, de a hátralévő játékosok még befejezhetik saját körüket. Pontegyenlőség esetén az nyer, aki kevesebb kártyával érte el a 15 pontot.

     Miért jó családi társasjáték a Splendor?

     A Splendor-t a tíz legjobb családi társasjáték között tartják számon, és 2014-ben a világ legjobb társas címre is jelölték, de számos más díjat és jelölést is kapott a társas. Nem véletlenül. A Splendor egy nagyon jól sikerült társas.

     Először is azért, mert a játék gyors és pörgős, nem kell perceket várnunk a másik döntésére, így családi körben is jól játszható, a játék végig élmény, nem pedig unalmas várakozással telik. A teljes játékidő 30-40 perc körül van, ami egy családi társas esetén tökéletes.

     A második, hogy a játék könnyen tanítható. A játékszabályok nem bonyolultak, nagyjából 5 perc alatt elmagyarázható a játék menete, és egy-két forduló után mindenki könnyen belejön a játékba.

     Az egyszerűség mellett a játék taktikai elemeket is tartalmaz, nem véletlen, hogy tapasztalt gémerek is előveszik, mert ha kevés idő van a játékra, akkor a játék megnyerése az ő számukra is kihívás tapasztalt játékosokkal szemben.

     A negyedik ok, hogy a játékban jelen van a szerencse is, mégha nem is túlzott mértékben. Közismert, hogy a társasjátékoknál a szerencse az esélykiegyenlítés szerepét játssza. Ez egy családi társas esetében fontos szempont. így a fiatalabb, vagy kezdő játékosoknak is van esélye a győzelemre. Ugyanakkor a szerencse szerepe nem túlzott, ami a mai társasoknál már alapvető elvárás.

     Grafika és design

     splendor1A játék nem tartalmaz túl sok elemet. Fejlesztéskártyák, nemesek és drágakövek. Ugyanakkor a kártyák grafikája nagyon igényes és szép. Külön érdemes a Splendornak, amit minden kritika kiemel a drágakőzsetonok, amelyek a pokechipsek egyfajta változata.

     Ettől a drágaköveknek valódi súlya lesz, amitől a játék drágakövei valóban értékesnek tűnnek, és amit jó kézben tartani. Ettől is lesz súly a játéknak.

     Bár tábla nincs a játékhoz, a társas mégis igényes és szép.

     Sokszor újrajátszható

     Minden társasnál fontos kérdés, és különösen igaz ez a családi társasoknál, hogy mennyire lehet ráunni a társasra. Nos, a Splendor ezen a téren is jól teljesít. Az egyszerű játékmenet ellenére a játék sokszor elővehető, és többféle stratégiával is lehet nyerni.

     Dönthetünk úgy, hogy a fejlesztéskártyákra és bónuszok megszerzésére törekszünk a játék elején, majd ezt az erőt kihasználva a játék végén gyorsan megszerezzük a szükséges tekintélypontokat. De törekedhetünk már a játék elején a tekintélypontok megszerzésére. Így kevesebb kártyánk lesz, de lehet, még épp időben nyerünk ahhoz, hogy a többiek beérjenek bennünket.

     Az egyensúly megtalálása nem egyszerű, ez is biztosítja a jó újrajátszhatóságot.

     Mi az ami nem tetszett benne?

     Nem könnyű hibát találni a Splendorban. Amin talán lehetne javítani, az az, hogy a játéknak nincs igazán hangulata, abban az értelemben, hogy nem érzem magam egy reneszánsz drágakőkereskedőnek. A grafika szép, mégsem tudom beleélni magam a játék történetébe.

     A másik dolog, hogy bár a fejlesztéskártyáknak három szintje van, ezek funkcionálisan nem különülnek el egymástól eléggé. ezen még lehetett volna javítani, bár ez talán a játékot már túl összetetté tette volna.

     Ítélet

     A Splendor egy igazán jól sikerült családi társasjáték, amely a mai meglehetősen drága társas árak mellett még elérhető áron szerezhető be. Gyors játékmenet, igényes grafika, egyszerű szabályok, és jó játékélmény minden korosztály számára. Műfajában az élmezőny tagja.

     Játékosok száma: 2-4

     Játékidő: 30-45 perc

     Ajánlott életkor: 8 év felett

     Alkotó: Marc André

     Válasz írása

     Az email címet nem tesszük közzé.