Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

 • Stone_Age_COM12441_14362636754737.JPG
 • stone-age-tarsasjatek
 • Stone-Age-People
 • stone-age
Elfogyott
 • Stone_Age_COM12441_14362636754737.JPG
 • stone-age-tarsasjatek
 • Stone-Age-People
 • stone-age

Stone Age társasjáték (magyar) – ár és vélemény

0 reviews
0 / 5

13 500 Ft

Elfogyott

Stone Age társasjáték

Te vajon képes lennél egy kőkorszaki törzset sikeresen vezetni? Ha úgy érzed a válasz igen, akkor itt az ideje, hogy próbára tett magad.

A Stone Age társasjáték egy könnyed stratégiai társas, ami ideális családok számára is és egyben bevezető lépés lehet az összetettebb euro-játékok felé is.

De lássuk miről is szól ez a társas? A játékban egy törzset irányíthatunk, és az a feladatunk, hogy élelmet gyűjtsünk, nyersanyagokat szerezzünk, közben növeljük a törzs tudását, és új épületeket, vagy civilizációs képességeket sajátítsunk el. A játékban az győz, aki ezt minél hatékonyabban teszi, és a végén a legtöbb győzelmi pontot gyűjti össze.

A játék központi eleme egy nagy játéktábla, ami a törzsek élőhelyét ábrázolja. A gyönyörű grafika ezernyi részletet rejt, érdemes benne elveszni. A grafika Michael Menzel munkáját dicséri, akinek nem ez az első társasjáték munkája. A nagy játéktáblán helyezkednek el a játék lényegi elemei, de ezen túl mindenki kap egy kisebb játéktáblát is, ahol saját törzsének nyersanyagait, munkásait és épületei kezelheti.

stone age társasjátékA játékmenet

De lássuk, hogy is néz ki a játék maga! A játékmenet három nagy lépésre osztható:

 1. munkáslehelyezés
 2. nyersanyagbegyűjtés
 3. etetés

Az első szakasz a munkáslehelyezésé. Itt dönthetjük el, hogy hová helyezzük el a törzs tagjait, azaz milyen munkára fogjuk be őket. Alapvetően három típusa van a munkáknak.

Az egyik a nyersanyaggyűjtés. Az embereket elküldhetjük fát gyűjteni az erdőbe, vagy éppen agyagot, követ, végül aranyat mosni a folyóhoz. Az egyes nyersanyagok begyűjtése korlátozott, akár több embert is lehelyezhetünk, de a helyek száma korlátozott, így ha későn ébredünk lehet, hogy már nem tudunk embert lerakni. Fontos kikötés, hogy egy helyre csak egy alkalommal helyezhetünk le munkásokat, tehát, ha később meggondolnánk magunkat, akkor már nem tehetünk le plusz munkaerőt.

Egy körben egy helyre rakhatunk le munkást, utána a következő játékos helyez le, és így tovább, amíg van szabad munkaerőnk.

A nyersanyaglelőhely speciális esete a vadászat, ahol élelmiszert gyűjthetünk be.

A nyersanyag lelőhely mellett vannak speciális helyek a faluban is. Az embereket elküldhetjük a szántóföldre, ami a későbbiekben egy fix élelmet biztosít számunkra. Elküldhetünk a kunyhóba két embert, ami egy új munkaerőt biztosít a következő fordulóban (miért pont kettőt?!), vagy elküldhetjük szerszámot készíteni. Ezekre a helyekre egy fordulóban csak egy játékos helyezhet el embereket, így nagy a verseny értük.

Végül elküldhetünk embereket épületeket készíteni, vagy civilizációs kártyákat gyűjteni. Ezek egy-egy embert igényelnek, és a játék során ezek biztosítják majd győzelmi pontjainkat, de erről majd később. Most nézzük meg a játék második szakaszát!

Stone AgeA második szakaszban gyűjtjük be a javakat a lehelyezett munkások után. A nyersanyag lelőhelyeken annyi kockával dobunk, ahány munkást lehelyeztünk. A kockadobások értéket aztán elosztjuk a nyersanyag ritkaságával. Ez a fa esetén kettő, míg az aranynál öt. Annyi nyersanyagot kapunk, ahány egész számmal osztható a dobott kocka. Például ha hét a dobások összege, akkor három fát kapunk (7/2=3,5), míg arany esetén ugyan ez csak egy aranyat biztosít számunkra (7/5=1,4).

Ha vannak szerszámaink, akkor a szerencse hatása némileg tompítható, ugyanis egy szerszám eggyel növeli dobásaink értékét.

A faluban, ahogy írtuk a kunyhóból kapunk egy plusz munkást (a játék végéig, így növelhetjük munkásaink számát). A szántóföldről a élelmiszer raktár készleteinket növeli,. Ez azért fontos, mert minden kör végén annyi élelmiszert kapunk, amilyen szinten áll az élelmiszer raktárunk.

Végül a szerszámkészítő műhelyben egy szerszámot kapunk, ezeknek is több szintje van, először az egyes-szintűeket kell legyártani, ezt követi a kettes, hármas, és a négyes. Minden előállított szerszámmal eggyel növelhetjük az egyes fordulókban a kockadobásaink értékét.

Az épületekre lehelyezett munkásainkkal új épületeket építhetünk fel meghatározott nyersanyagmennyiségért cserébe. Az épületek a játékban győzelmi pontokat hoznak, ez az egyik módja, hogy győzelemre vigyük kőkorszaki törzsünket.

A civilizációs kártyáknak több fajtája van. A zöld hátterű kártyák találmányokat jelentenek. Itt a győzelmi pontokat a különböző típusú találmányok négyzetre emelésével kapjuk (tehát hat különböző találmány 36 győzelmi pontot jelent).

A többi civilizációs kártya általában valamilyen szorzót jelent, például a játék végén az előállított szerszámok szorozva kettővel, vagy hasonlóan győzelmi pontokat kaphatunk a törzs létszámáért, vagy a élelmiszerraktárunk szintjéért.

Az, hogy milyen kártyákat gyűjtünk alapvetően meghatározza stratégiánkat is. Míg a játék első felében a falun és a nyersanyaggyűjtésen van a hangsúly, a második felére egyre komolyabb verseny bontakozik ki a civilizációs kártyákért.

stone-ageVégül a harmadik szakasz az etetésé. Törzsünket ugyanis el kell látni elegendő élelmiszerrel. Minden egyes törzstag egy élelmiszert fogyaszt, amit vagy az élelmiszer raktárból, vagy a vadászatból kell fedezni. Ha nincs elegendő élelmiszer, akkor a nyersanyag is használható, ha ez sincs komoly büntetést kap a játékos.

Ezt követően a szerszámokat újra aktiváljuk és jöhet az újabb forduló.

A játék akkor ér véget, ha elfogynak a civilizációs lapkák, vagy az épületek. Majd jön a pontozás és a játéknak vége.

Természetesen itt csak a szabály főbb elemeit foglaltuk össze, de nagyjából ennyi a lényeg. A játék kellően összetett, de családok számára sem túl bonyolult.

Bár alapvetően a stratégia dominál, a kockadobások miatt elég sok szerencse is van a játékban, így az életkori különbségek elég jól áthidalhatóak.

Stone Age vélemény

A Stone Age társasjáték ma is egyike a legnépszerűbb és legkelendőbb társasjátékoknak a maga kategóriájában, és nem véletlenül. Elnyerte az év családi társasjátéka címet is, és bár a játék jórészt nyelvfüggetlen, mégis elkészült hozzá a magyar változat is.

Ezek mutatják mind, hogy valóban jó játékról van szó. Maga a szabály könnyen megtanulható, így gyerekek számára is élvezetes lehet, de kellően összetett ahhoz, hogy felnőttek is élvezzék.

Jó választás lehet családoknak, baráti társaságoknak is. Talán a kifejezetten összetett stratégiai játékot kedvelők számára lehet negatívum a játékban a kockadobás és a szerencse szerepe.

A játék kritikákban még hátrányként szokták említeni, hogy a kezdő játékos nagy előnnyel indul, mivel ő választ elsőként helyet, de véleményem szerint ez az előny, mivel a kezdőjátékos mindig változik a játékmenet során végül elhalványul. Én nem érzem olyan fajsúlyos problémának.

Ami mindenképpen a játék javára írandó, az a szép kivitelezés.  A nagy játéktábla mellett tartozik hozzá négy kisebb játéktábla, 40 fabábú, több mint száz fából készült jelző a nyersanyagokhoz, 26 épületlapka és 36 civilizáció kártya, és 7 kocka is. Tehát a játék áráért „anyagot” is kapunk.

A kiadó a játékot 10 év felett ajánlja, és 2-4 játékos játszhatja. A játékidő 60-90 perc körül van.

Végül érdemes megemlíteni, hogy létezik kifejezetten gyerekeknek készült változat is, ez a Stone Age Junior.

Társasjáték-adatok

Életkor: 10+ év felett

Játékidő: 60 – 90 perc

Játékosok száma: 2 – 4

Legjobb játékélmény: 4 – 4

Nyelvfüggőség: Nincs idegen nyelvű szöveg a játékban

Társasjáték nehézsége

Nehézség: 30

A társasjáték összetettségét egy 0-100-ig terjedő listán értékeljük.

0-20 könnyű

20-40 egyszerű

40-60 közepesen összetett

60-80 összetett

80+ bonyolult

Társasjáték besorolása

Kategóriák: Családi társasjáték

Jelleg: Multi-player Nominee, Kockaalapú társasjáték, Őskori társasjáték, , ,

Játék-mechanizmus: Kockadobásos társasjáték,Gyűjtögetős társasjáték, Munkás lehelyezős társasjáték, ,

A társashoz kapcsolódó kiegészítők

Schmuck und Handel (fan expansion for Stone Age)

Stone Age: Casino

Stone Age: The Expansion

Stone Age: The New Huts

A társasjáték értékelése

Társasjáték értékelése: 76 (100-as listán)

Az értékelés a legnagyobb társasjáték közösség szavazatain alapul. A 60 pont feletti eredmény már igen jónak minősül!

Hány embernek van meg: 28254

(A legnagyobb nemzetközi társasjáték közösségben)

Játék helyezése: 62(közel 20 ezer társasjáték közül)

Játék helyezése saját kategóriáján belül: 56

Díjak és elismerések

2008 Deutscher Spiele Preis Best Family/Adult Game 2nd Place

2008 Golden Geek Best Board Game Artwork/Presentation Nominee

2008 Golden Geek Best Family Board Game Nominee

2008 Golden Geek Best Gamer’s Board Game Nominee

2008 Hra roku Nominee

2008 International Gamers Awards – General Strategy

Hasznos információk a társasjátékról

Első kiadás éve: 2008

Társasjáték tervezője: Bernd Brunnhofer,

Grafikus: Michael Menzel,

Eredeti cím: Stone Age

Még több információ a játékról

BoardGameGeek.com játékadatlapja

Rengeteg fénykép, értékelés, tipp, és leírás a játékról, angol nyelven. A világ legnagyobb játékközössége.

A játék kiadói

Hans im Glu00fcck Verlags-GmbH

999 Games

Bard Centrum Gier

Devir

Filosofia Éditions