Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

  • scythe-tarsasjatek
  • Scythe_5jatekos
  • Scythe-tabla2
Elfogyott
  • scythe-tarsasjatek
  • Scythe_5jatekos
  • Scythe-tabla2

Scythe társasjáték – magyar (ár, vélemény, játékszabály)

0 reviews
0 / 5

21 900 Ft

Elfogyott

Scythe a gémer társasjáték

Van néhány társasjáték, ami teljesen új világot nyit meg a játékok történelmében. Ilyen volt régen a Monopoly, a Catan, legutóbb pedig a Pandemic Legacy, és most a Scythe.

A Scythe nem csak társasjáték, története  már-már legendája van. És ahhoz hogy igazán élvezni tudd ezt a társasjátékot, ideje, hogy te is belépj a történetbe.

A Scythe születése

Él valahol egy lengyel fiatalember, aki festészettel foglalkozik és különös képeket álmodott a vászonra. A Kelet-európai síkság végtelen mezői, fejkendős asszonyok, és bizar gépezetek. Füstölgő harci gőzgépek, idomított medve katonák, és népviseletbe öltözött parasztok. Ez a furcsa világ az 1920-as évek egy alternatív valósága, amit Jakub Rozelski álmodott vászonra. Ma divatszóval steam-punknak mondják ezt a világot, ahol a 19. század gőzgépei találkoznak egy kitalált világgal.

ScytheÉs hogy jön mindez egy társasjátékhoz? Nos, a Scythe megalkotója a Jamey Stegmaiert meglátta ezeket a festményeket, és addig nem nyugodott, amíg a képek világából megalkotta a Scythe társasjátékot.

A játék hihetetlen sikert ért el, amikor elindult a Kickstarteren a kampány szinte lefagytak a szerverek és néhány nap után 1,8 millió dollárt gyűjtöttek össze a játékra.

Kérdés persze, hogy lesz egy festményből játék? Nos, Jamey Stegmaiert nem kezdő a szakmában, olyan társasjátékok fűződnek a nevéhez, mint a Viticulture, vagy az Euphoria, amelyek mind sikeresek voltak, azonban a Scythe sikerét azért nem érték el. De elég volt az előzményekből, lássuk a játékot!

A Scythe

Az 1920-as évek Európájában járunk, egy alternatív világban.  A nagy háború hamuja még feketére festi a kelet-európai síkság havát.

Scythe öt játékossalA kapitalista központ, amelyet csak „A Gyár” néven neveznek bezárta kapuit, de a raktárakban rengeteg felfegyverzett mech maradt, ami felkeltette a környező országok figyelmét. Röviden ennyi a háttértörténet.

A játékban mindenki egy a korábbi háborúban elbukott vezér szerepébe bújuk, aki igyekszik helyreállítani régi dicsőségét és Kelet-Európa vezetőjévé emelkedni. A játékban háborúzhatunk, újoncokat toborozhatunk, irányíthatjuk a mecheket, erőforrásokat szerezhetünk, ahogy egy ilyen típusú játékban már megszokhattuk.

A játék elején mindenki választ egy vezért, illetve egy népet. Mindegyik más-más sajátosságokkal bír, illetve ehhez kapcsolódik egy irányvonal is (katonai, mezőgazdaság, stb.) ezeket véletlenszerűen kapjuk meg, ami nagyban növeli a játék újrajátszhatóságát.

A játékban öt nép van, ezek a ruszvjetek, északiak, szászok, lengyelek és krímiek. Minden népet más-más totemállat jelképez.

A játék egyik legdicsértebb eleme, annak hangulata, ami valóban nagyon jól átjön a grafikai elemeken keresztül.

A játékban tíz célt kell megvalósítani, ha valakinek, ebből a tízből hat megvalósul, a játék véget ér. A megvalósult pontokat a végén pénzre váltjuk, és a leggazdagabb lesz a játék győztese. A célok lehetnek katonaiak, de nem feltétlenül azok, lehet cél egy gyár, mechek legyártása, épületek, hadi erő, népszerűség, kinek-kinek mi áll közelebb a szívéhez.

Scythe a tabletopiánA Scythe-ben nem csak gazdálkodnunk kell, mint a legtöbb euro-játékban, hanem harcolni is – végülis egy amerikai fejlesztette ki a játékmechanikát –de a vesztes fél nem pusztul el, csak elmenekül, hátrahagyva értékes nyersanyagait.

A játékmenet nem túl bonyolult. Van néhány alapcselekvés, ezek a mozgás, kereskedelem, haderő növelés, és  termelés. Ezek közül kell egyet választani, ám mindegyikhez kapcsolódnak másodlagos lehetőségek, amelyek nagyban megnövelik a kombinációs lehetőségeket.

Bár a Scythe-ben jelen van a háború mégsem ez a játék meghatározó elem. Gazdálkodni kell, termelni, odafigyelni a terepviszonyokra, hogy a játék végén mi lehessünk a győztesek.

Ahogy a leírásból is látszik ez a játék nem egyszerű: összetett gémer társasjátékról van szó, ami igazán több játék után adja meg igazán a játékélményt, az első néhány játék inkább a tanulásról szól.

Ettől eltekintve azonban, aki szereti az ilyen típusú játékokat annak feltétlenül érdemes beszerezni. Bár az ára nem olcsó, azonban ebben a játékban van anyag is, mert a dobozban nem csak kártyák és lapok vannak, de rengeteg mütyür, és persze a mechek, ami a játék hangulatát megadja.

Társasjáték-adatok

Életkor: 12+ év felett

Játékidő: 90 – 115 perc

Játékosok száma: 1 – 5

Legjobb játékélmény: 4 – 4

Nyelvfüggőség: Számottevõ idegen nyelvû szöveg van a játékban, de pár játék után tanulható.

Társasjáték nehézsége

Nehézség: 46

A társasjáték összetettségét egy 0-100-ig terjedő listán értékeljük.

0-20 könnyű

20-40 egyszerű

40-60 közepesen összetett

60-80 összetett

80+ bonyolult

Társasjáték besorolása

Kategóriák:

Jelleg: Civilizációs társasjáték, Gazdasági társasjáték, Harcolós társasjáték, Sci-fi társasjáték, Területépítõs társasjáték,

Játék-mechanizmus: Területbirtoklós társasjáték,Rácslépéses társasjáték, Változó játékerõ társasjáték, Munkás lehelyezõs társasjáték,

A társashoz kapcsolódó kiegészítők

Scythe: Invaders from Afar

Scythe: Lake Encounter Card

Scythe: Promo Encounter Card #37

Scythe: Promo Pack #1

Scythe: Promo Pack #2

Scythe: Promo Pack #3

A társasjáték értékelése

Társasjáték értékelése: 83 (100-as listán)

Az értékelés a legnagyobb társasjáték közösség szavazatain alapul. A 60 pont feletti eredmény már igen jónak minősül!

Hány embernek van meg: 18506

(A legnagyobb nemzetközi társasjáték közösségben)

Játék helyezése: 6(közel 20 ezer társasjáték közül)

Játék helyezése saját kategóriáján belül: 6

Díjak és elismerések

2016 Golden Geek Best Board Game Artwork & Presentation Nominee

2016 Golden Geek Best Board Game Artwork & Presentation Winner

2016 Golden Geek Best Solo Board Game Nominee

2016 Golden Geek Best Solo Board Game Winner

2016 Golden Geek Best Strategy Board Game Nominee

2016 Golden Geek Best Strategy Board Game Winner

Hasznos információk a társasjátékról

Első kiadás éve: 2016

Társasjáték tervezője: Jamey Stegmaier,

Grafikus: Jakub Rozalski,

Eredeti cím: Scythe

Még több információ a játékról

BoardGameGeek.com játékadatlapja

Rengeteg fénykép, értékelés, tipp, és leírás a játékról, angol nyelven. A világ legnagyobb játékközössége.

A játék kiadói

Stonemaier Games

Albi

Feuerland Spiele

Fire on Board Jogos

Ghenos Games