Kérdésed van? kapcsolat@tarsasbolt.hu | Tel.: 20-775-26-21

Nincs termék a kosárban

 • 7_Csoda_-_7_Wonders_-_magyar_kiadas_ASM21737_14362634787111
 • 7-csoda-kartyak
 • 7-csoda-kartyak2
 • 7-csoda-pack
Elfogyott
 • 7_Csoda_-_7_Wonders_-_magyar_kiadas_ASM21737_14362634787111
 • 7-csoda-kartyak
 • 7-csoda-kartyak2
 • 7-csoda-pack
Akció!

7 csoda társasjáték (ár, leírás és vélemény, játékszabály)

0 reviews
0 / 5

11 490 Ft 10 990 Ft

Elfogyott

A 7 csoda társasjáték (7 wonders)

A 7 csoda a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb társasjátéka, 2011-ben elnyerte az év társasjátéka díjat. Kiváló választás családoknak, de tapasztalt társasjátékosoknak is.

Leírás és rövid ismertető

A játékban az ókori világ hét városainak egyikét irányíthatjuk, és nem mellékesen megépíthetjük a 7 csoda egyikét is. Nyersanyagot termelhetünk, kereskedhetünk, céhet alapíthatunk, hadsereget állíthatunk fel, vagy éppen épületeket emelhetünk. Lássuk a részleteket!

A 7 csoda társasjáték egy klasszikus kártyaalapú draftolos társasjáték (ha nem ismered a draftolást ne ijedjem meg tőle, hamarosan bemutatjuk a lényegét.).

Játékmenet

A játék elején mindegyik játékos húz a csodakártyák közül. Ez alapján dől el, ki melyik várost irányítja.

Az alapjátékban hét csoda található. Az újrajátszhatóságot növeli, hogy az egyes csodalapoknak két változata van „A” és „B”. Í játékos bármelyiket választhatja, az „A” oldal általában egyszerűbb, kezdő játékos számára ajánlott, míg a „B” nagyobb odafigyelést és tapasztalatot igényel, de talán több benne a lehetőség.

A csodakártya választása után a játékosok kapnak még három pénzt is indulótőkeként.

7 csoda pakliEzt követően kell előkészíteni az un. kor-kártyákat. A játékban három nagy kor van, így a kor-kártyák is három nagy paklira oszthatóak fel.

Minden játékos a korok elején kap hét darab kártyát. Ezek közül kell egyet választania, majd a maradékot a szomszéd felé letenni. A szomszéd a következő fordulóban ezekből a kártyákból választhat. Ez az un. draftolás, ami sok társasjáték alapvető mechanizmusa.

Amikor mindenki kiválasztotta a neki leginkább tetsző kártyák, akkor azt a játékosok egyszerre felfedik. A kártya felfedése, alapvetően három akciót hozhat:

 • a kártyán szereplő épület/céh/katonai erő/tudomány megépítése (ez a leggyakoribb)
 • építés helyett a csoda egy szintjének megépítése
 • vagy a kártya eldobása három pénzért.

A leggyakoribb akció, ahogy írtam egy épület megépítése lesz, de lássuk milyen épületek állnak rendelkezésre a játékban!

A 7 csodában ötféle eltérő színű kártáyt találsz:

 • a pirosak a katonai kártyák lesznek, amivel haderőt építhetsz
 • a zöld a tudomány kártyái
 • a sárga a kereskedésé
 • a kékkel civil épületek húzhatsz fel győzelmi pontokért
 • a barna és a szürke a nyersanyagkártyák

Lássuk ezeket sorra4

A kártyák

A barna kártyákkal valamilyen nyersanyag kitermelő helyre teszel szert, ez lehet kő, érc, fa és agyag. A szürke kártyák már feldolgozott nyersanyagok: papirusz, szövet és üveg.

7-csoda-kartyak2Ezek a nyersanyagkártyák vagy egyfajta, vagy többfajta nyersanyagot biztosítanak neked. Van olyan, amelyiken csak egy és olyan is, amin két nyersanyag található.

Rendben, de hogyan építhetsz meg egy nyersanyagkártyát? Nos, háromféleképpen:

 • vannak ingyenesen megszerezhető kártyák, ezek tipikusan a nyersanyagkártyák
 • vagy fizetni kell értük valamely nyersanyagot és/vagy pénzt
 • vagy ha már rendelkezel valamely más épülettel, akkor ez automatikusan megépíthető, ezt nevezzük láncépítésnek

Pl: ha valami egy ércbe kerül, és már van ércbányánk, akkor az az épület a mienk lehet. A szomszédoktól is vehetünk nyersanyagot, ez két pénzbe kerül alapesetben.

A kék kártyák szintén egyszerűek. Van egy bekerülési költségük, és cserébe győzelmi pontokat kapunk. Az első kor kártyái még kevés pontot érnek, a későbbi koroké azonban egyre többet. Ez egyébként a játék egészére is igaz, tehát ahogy a három korban haladunk előre, azok a kártyák egyre drágábbak lesznek, de általában egyre több győzelmet biztosítanak.

A zöld kártyák a tudomány kártyái. Három típus van ezek közül: a fogaskerék, a körző és az agyagtábla. egy kártya egy győzelmi pontot ér, de ha egy típusból több van, akkor értékük hatványozódik, és a különböző tudománytípusok is plusz pontot érnek. A játékban a zöld kártyákkal lehet a legtöbb győzelmi ponthoz jutni, de ezt a játékostársak blokkolhatják is azzal, hogy a zöld kártyákat visszatartják.

A piros kártyák a katonai kártyák. Az így megépített épületek harci erőt érnek. A játékosok az egyes korok végén mindig összemérik hadi erejüket, a vesztes -1 pontot kap a győztes a korok előrehaladtával egyre több győzelmi pontot. A játék megnyerhető katonai erő nélkül is, de a katonaság is lehet egy jó stratégia alapja, ez adja a játék különlegességét.

Végül a sárga kártyákról nem esett szó. Ezek kereskedelmi kártyák, amelyek olcsóbbá tesznek bizonyos nyersanyagokat, vagy győzelmi pontokat és vagy pénzt biztosítanak a szomszédaink épületei, kártyái alapján.

A kor végén az utolsó kártyájukat a játékosok eldobják és kiosztásra kerül a következő kor kártyája. Összesen három kor áll rendelkezésedre a 7 wondersben, hogy elegendő győzelmi pontot gyűjts.

7 csoda kártyákMég nem esett szó a csodák építéséről. A csodák változatos módon segíthetnek. Adhatnak egyszerűen győzelmi pontot, vagy pénzt, esetleg nyersanyagot, vagy katonai erőt. Ha jól taktikázol segíthetik céljaid megvalósítását, ha rosszul, akkor nem tudod a legjobb variációt megvalósítani. Célszerű azokból a kártyákból megépíteni a csodák szintjeit, amelyeket nem tudsz jól felhasználni, vagy amelyeket nem akarsz továbbadni játékostársadnak.

A harmadik kor végén a játékosok összeszámolják győzelmi pontjaikat, amelyek a katonai győzelmekből a tudományos eredményekből, stb. tevődik össze.

Értékelés

Röviden ennyi a játék fő mechanizmusa, a részletek elolvashatóak a játékszabályban. A 7 csoda szerencsére nem túl összetett játék. Talán elsőre kicsit nehézkes lesz a játékmenet, de a másodikra már mindenki jól tud vele játszani, és utána már lehet a taktikára és stratégiára koncentrálni.

Felmerül a kérdés, hogy mitől lett olyan sikeres ez a társasjáték. Nos, a válasz összetett, ugyanis sok tényező együttállása járult hozzá a sikerhez. Lássuk ezeket:

 • nem kell várni a másikra. Óriási előnye a 7 csodának, hogy a játékosok egyszerre játszanak, így nem kell várni a másik döntésére, vagy csak minimális időt. Ettől a játék végig játék marad
 • van interakció. Nem mindegy, hogy mit tesznek a szomszédaink, és az sem mindegy, hogy a többi játékos milyen kártyákat játszik ki. Emiatt folyamatos a kommunikáció a játékostársak között, ettől is jó játék a 7 wonders.
 • nem kiélezett a konfliktus. A 7 csodában lehet katonai erőt is építeni, de ez a másik játékos számára csak minimális hátrányt jelent. Mivel sok család is játszik a hét csodával ez nagyon jól lett beállítva a játékban
 • a taktikai elemek fontosabbak, mint a stratégiai elemek. Bár lehet hosszú távú stratégiánk a draftolás miatt ezt könnyen keresztülhúzhatja bárki, de menet közben lehet módosítani, variálni
 • nincs nyerő stratégia: általános vélemény, hogy nincs nyerő stratégia, vagy nyerő csoda a játékban. A 7 csoda nagyon jól kiegyensúlyozott és eltalált játék e tekintetben is
 • kb egy órás játékidő: bár stratégiai játékról van szó, a játékmenet mégsem túl hosszú, ami azt jelenti, hogy a játék bármikor elővehető, és családoknak is jó választás
 • újrajátszhatóság: ezt a többi pontban már érintettük, de itt megerősítem: a játék szinte végtelen alkalommal újrajátszható, ami nagy érdem egy társasjátéknál.

Az előnyöket lehetne sorolni, hibát nemigen lehet rajta találni. a grafika gyönyörű, az alkotó Antoine Bauza nagyon jó társasjátékot állított össze. Nem véletlen, hogy számtalan díjat zsebelt be, és ami ennél is fontosabb évek óta vezető helyen található a legnagyobb játékosközösség listáján is.

7 Csoda kiegészítők

Ma már több kiegészítő is kapható a játékhoz. A 7 Wonders Leaders segítségével városközösségünk vezetőket kap, akik speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, erősíthetik haderőnket, vagy éppen tudományunkat. Ez az első kiegészítő 2011-ben jelent meg.

A Cities behozza a fekete kártyákat teljesen új ízt adva a játéknak. Lehetsz a béke nagykövete, kémkedhetsz, megjelennek a pénzkártyák, stb.

A 7 Wonder Bábel 2014-ben jelent meg és alapjaiban újította meg a 7 csodát. Megjelenik a Bábeli torony, ami aztán bábeli zűrzavart hoz a békés városállamokra.

Végül a Wonders Pack minikiegészítő, ami 4 új csodával bővíti az alapjátékot.

A fentieken túl számos nem hivatalos un. rajongói bővítmény is elérhető, vagy éppen letölthető a netről. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

Játékszabályok

Magyar nyelvű játékszabály

Összevont szabálykönyv a 7 csoda valamennyi kiegészítőjéhez

Társasjáték-adatok

Életkor: 10+ év felett

Játékidő: 30 – 30 perc

Játékosok száma: 2 – 7

Legjobb játékélmény: 4 – 4

Nyelvfüggőség: Nincs idegen nyelvű szöveg a játékban

Társasjáték nehézsége

Nehézség: 27

A társasjáték összetettségét egy 0-100-ig terjedő listán értékeljük.

0-20 könnyű

20-40 egyszerű

40-60 közepesen összetett

60-80 összetett

80+ bonyolult

Társasjáték besorolása

Kategóriák: Családi társasjáték

Jelleg: Ókor társasjáték, Kártya társasjáték, Városépítő társasjáték, Civilizációs társasjáték, ,

Játék-mechanizmus: Kártyagyűjtő társasjáték,Gyűjtögetős társasjáték, Szimultán akciós társasjáték, Változó játékerő társasjáték,

A társashoz kapcsolódó kiegészítők

7 Wonders: Babel

7 Wonders: Catan

7 Wonders: Cities

7 Wonders: Leaders

7 Wonders: Manneken Pis

7 Wonders: Wonder Pack

A társasjáték értékelése

Társasjáték értékelése: 78 (100-as listán)

Az értékelés a legnagyobb társasjáték közösség szavazatain alapul. A 60 pont feletti eredmény már igen jónak minősül!

Hány embernek van meg: 55493

(A legnagyobb nemzetközi társasjáték közösségben)

Játék helyezése: 28(közel 20 ezer társasjáték közül)

Játék helyezése saját kategóriáján belül: 25

Díjak és elismerések

2011 Spiel des Jahres Kennerspiel des Jahres Winner

2010 Meeples’ Choice Award

2010 Swiss Gamers Award Winner

2010 Tric Trac d’Or

2010 Tric Trac Nominee

2011 As d’Or – Jeu de l’Année Nominee

Hasznos információk a társasjátékról

Első kiadás éve: 2010

Társasjáték tervezője: Antoine Bauza,

Grafikus: Miguel Coimbra,

Eredeti cím: 7 Wonders

Még több információ a játékról

BoardGameGeek.com játékadatlapja

Rengeteg fénykép, értékelés, tipp, és leírás a játékról, angol nyelven. A világ legnagyobb játékközössége.

A játék kiadói

Repos Production

ADC Blackfire Entertainment

Asmodee

Asterion Press

Galu00e1pagos Jogos